Salen i flerbrukshuset i Budal var smekkfull da Puschmann gjestet seterbygda Budal mandag. Hans bilder av gjengrodde steder landet over, har etter hvert fått ganske stor oppmerksomhet. I jordbruks- og seterbygda Budal var interessen stor.

Det var folk fra hele kommunen som kom, og arrangørene anslo at det måtte være rundt 160 mennesker i salen.

Les: Budal skole er nest best

Nøyaktig samme sted

Puschmann som er landskapsgeograf hos Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), har siden 2002 reist rundt i Norge og tatt nye bilder av gamle bilder fra slutten av slutten av 1800- tallet og begynnelsen av 1900-tallet. Han har brukt bildene fra de to markante fotografene Axel Theodor Lindahl og Anders Beer Wilse, som begge reiste rundt og fotograferte Norge på den tiden. Han har gjort det til et poeng å fotografere stedene på nøyaktig samme sted som disse to fotografene gjorde det for over hundre år siden. På den måten får vi se de til tider enorme endringene i landskapet. Gjengroing er et tema.

I fjor sommer besøkte Puschmann seterdalene i Budal, for å fotografere det landskapet, som går under ordningen med kulturlandskap hos Fylkesmannen, fylkeskommunen og miljø- og landbruksmyndighetene. Ordningen har nå nylig fått tildelt 12 millioner friske kroner.

I Sør-Trøndelag er det til nå to områder som er utvalgte kulturlandskapsområder: Tarva og seterdalene i Budal.

- De skal utvide til nye områder. Dette er en solskinnshistorie for landbruket. Folk får til så mye for lite midler, sier Puschmann.

Les også: Regulerer hyttefelt i Budal på nytt

Gjengrodde steder

Han ser nytten i dette prosjektet, for å bevare disse landskapene. Mye av det motsatte viste han frem under sitt foredrag. Totalt gjengrodde steder, som følge av nedleggelse landbruket, færre beitedyr og overgangen fra vedfyring til strømfyring.

Da Puschmann besøkte Budal i fjor sommer, fikk han hjelp og omvisning av Elias Aasgård Johansen.

- Han er et unikum. Han visste nøyaktig hvor jeg skulle stå, for å få de eksakt samme bildene som jeg tok utgangspunkt i, forteller Puschmann.

Arrangementet kom i stand som et samarbeid mellom Bondelaget, Småbrukarlaget og kommunen. Budal musikkorps sto for serveringen. Budal songlag og Ingrid Storlimo underholdt denne kvelden.

NYTT MATERIALE: Budal songlag sang fra sitt nye repertoar. Foto: Marthe Eid
MYE FOLK: Det var smekkfullt i salen i flerbrukshallen, og arrangørene anslo at det kunne være opp mot 160 mennesker til stede. Foto: Marthe Eid
SETERSTEMNING: Ingrid Storlimo hadde fått i oppdrag å sette folk i seterstemning, og splite og sang flere seterslåtter. Foto: Marthe Eid