Det er kirkejubileum på Støren i år, og det første arrangementet spilles i gang søndag 19. mars. Det blir en mengde arrangement i løpet av året, og det legges opp til å fange bredt og folkelig. Alt fra konserter, vandring på gamle kirkeveger og deltakelse når NRKs «Sommertoget» kommer til Støren i juli.

Det er kirkemusiker Ronny Kjøsen som kom med ideen til en folkemusikkveld i Støren kirke. Programmet ble utviklet sammen med prostiprest Hans-Ole Sveia. Kjøsen hadde drømt om å få til en konsert i kirka ut fra det gamle notemateriale som finnes, blant annet i Støren og Singsås. Det er kjent at det ble lagt ny musikk til mange gamle salmer og skillingsviser, men de er lite brukt.

Viktig å ta vare på

– Når vi synger sanger og salmer i kirka velges de kjente melodiene i koralboka. Men vi vet det finnes mye bra og interessant lokalt, og noen av disse melodiene er flere hundre år gamle. Salmetonene har lettere for å gå i glemmeboka i forhold til den tradisjonelle folkemusikken, som har et større bruksområde, sier Kjøsen.

Han mener det er viktig å ta vare på de gamle melodiene, og nevner ei messe for kor som Tore Reppe har laget.

– Alle steder i Norge har en lokal folkemusikktradisjon, og det er interessant å se på særpreg og å følge linjene fra sted til sted. Dette er en rikdom fra ei tid da ikke alt var standardisert, sier Ronny Kjøsen, som til vanlig spiller orgel i Støren kirke, og trakterer også en mengde andre instrument.

Trekkspill og fele

I Støren kirke søndag skal han spille trekkspill. Thomas Lomundal spiller fele og Ingrid Storlimo skal synge.

– Ingrid er en tradisjonsbærer, og har benyttet dette materialet tidligere. Jeg tror det blir en virkelig fin kveld i kirka, sier Kjøsen.

Melodiene som blir framført er skrevet blant annet av Lucie Rogstad fra Støren og Reidar Johnsen fra Singsås, som nedtegnet musikk etter sin mor Kirsti. Blant de kjente salmene som framføres med eldre melodi fra Gauldalen er «Se solens skjønne lys og prakt».

Ronny Kjøsen sier konserten i Støren-kirka er så spesiell at den blir tatt opp på video.

Historien bak

Prostiprest Hans-Ole Sveia har studert historien de til gamle melodiene og de lokale komponistene. Under konserten vil han fortelle litt om denne skatten.

Sogneprest Oddbjørn Stjern gleder seg til kvelden, og forteller at det å sette nye melodier til gamle salmer har en lang og rik tradisjon.

– Vi er inne i reformasjonsjubileet, og det er kjent at Martin Luther blant annet brukte gamle drikkeviser som melodi til kirkesalmer, og noen av dem lever fortsatt i dag, sier Stjern.