Bjarne bor i Flå, og har gjort det i snart 20 år. Her overtok familien et småbruk etter kona. 68-åringen ble pensjonist for ikke lenge siden, og bruker gjerne litt fritid for å engasjere seg i lokalhistorie.

– Det er omtrent like lett å bli leder i historielaget som det var å bli foreldrekontakt på skolen, skjemter Bjarne.

Medlem i mange år

Han har vært medlem i Melhus historielag i mange år, og kommer nå inn i styret samtidig som han ble valgt på årsmøtet sist tirsdag. Tidligere har han engasjert seg i Flå idrettslag, blant annet når det gjelder trimløyper, sammen med kona.

Bjarne Sommersel er opprinnelig fra Hamarøy, og passer godt sammen med flere andre i historielaget som har sin klingende dialekt nordfra. Han er utdannet bedriftsøkonom og sivilingeniør innen elektronikk. De siste 20 åra jobbet han ved Conoptica i Klæbu. Han var markedssjef den siste tida, med store deler av verden som arbeidsfelt.

– Ved siden av et interessant fag, har arbeidet gitt meg utvidet interesse for kulturforståelse og historie. Jeg kan ikke si jeg er noen spesialist på lokalhistorien i Melhus kommune, men jeg håper å kunne gjøre en god jobb i historielaget likevel, sier Bjarne.

Ønsker mer PR for laget

Han poengterer at han ønsker å samarbeide godt med styret, og har ingen programerklæring å komme med. Men som tidligere markedssjef i Conoptica har han sans for å markedsføre historielaget. På årsmøtet ble det uttrykt savn etter aktivitet på hjemmesida til Melhus historielag, og dette er noe av det første den nye lederen vil engasjere seg i.

Melhus historielag har rundt 300 medlemmer, og Bjarne ser at mulighetene for flere medlemmer skulle være store. Historielagets flaggskip er årsskriftet Melhusbyggen, og dette gis gratis til medlemmene. En unik medlemsfordel, mener Bjarne, ved siden av turer, medlemsmøter, foredrag og historiske vandringer.

I mai går det tur til Gotland, i samarbeid med Sagauka. Temaet for årets uke er handel, og det passer godt inn i en reise til Gotland. I fjor samarbeidet historielaget om en tur til Island. Til årets tur er det mulig å reise med både buss og fly.

Historisk sus

– Det er mye historisk sus over Melhus, og historielaget har en stor oppgave i å presentere dette for folk. Fortsatt finnes det spennende steder og hendelser som er ganske ukjente for folk, sier Bjarne Sommersel.

Han etterfølger Jan Erik Kregnes som leder. Det øvrige styret er det samme som før, og består av Ronald Nygård, Leif Engen, Randi Kregnes og Harold Pedersen. Signy R. Overbye er redaktør for Melhusbyggen.

Bjarne Sommersel (til venstre) ble valgt til ny leder av 28 medlemmer på årsmøtet i Melhus historielag sist tirsdag. Til høyre sitter Signy R. Overbye og Harold Pedersen. Foto: Erik Tofte