Det er så lett å velge enkelt når ettermiddagen er over oss, maven rumler og det føles som om middagen burde vært ferdig allerede. Ikke sånn å forstå at det er noe alvorlig gærent med pølser og koteletter til middag, men det finnes noen gullklumper i kjøttdisken som fortjener oppmerksomhet – det seige kjøttet. Høyrygg, bog, bryst og bibringe av okse ligger der og prøver å friste oss, men vi går bare forbi de grove, beinfylte bitene på jakt etter noe kjapt og enkelt. Vel, snu og gå tilbake.

Rimelig kjøtt med super smak er det bare å kaste seg over. Men hva med tidsaspektet? Det er så enkelt som at det kjøttet som det tar så lang tid å koke i dag, blir morgendagens solide hurtigmiddag. For det er ingen som krever at du skal stå ved komfyren og passe på kjøttgryta. Den klarer seg selv. Faktisk kan du ha kjøtt, vann og grønnsaker i en kjele med lokk og sette den i stekeovnen ved 90 grader, så klarer den seg fint mens du går tur med hunden, spiser middag, sover ettermiddagshvil eller ser en film på kino. Tre timer senere har du mørt og velsmakende kjøtt til mange tradisjonsmiddager du kanskje husker fra barndommen, og koker du mye kjøtt når du først er i gang, har du til mange middager.

Grønnsakene er det bare å kaste, for de har gitt fra seg all smaken til kraften og må erstattes av noen nye. Kjøttet må renses for bein og hinner, og kraften siles. Herfra og inn er det fantasien som setter grensene. Suppelapskaus, for eksempel. Når kjøttet allerede er kokt og delt opp, trenger du bare en pose frosne suppegrønnsaker og ti minutter på komfyren, så er kjøtt og kraft forvandlet til den kanskje beste middagen som finnes etter en lang og kald skitur. Eller kaldt kokekjøtt i tynne skiver som pålegg på et overdådig smørbrød med salat, tomat, remulade, sylteagurk og sprøstekt løk. Min favoritt er å varme kjøttet i kraften og servere det i skiver sammen med kokte poteter, grønnsaker og en brennende sterk pepperrotsaus. Så blir det lynrask lapskaus av restene dagen etter.

Sprengt okse med pepperrotsaus

(4 porsjoner + kjøttrester til neste dag)

2 kg oksebibringe med bein

3 l vann

4 ts salt

kraftaromater (2 gulrøtter, 1 løk, 10 hele pepperkorn, litt purre og en skalk sellerirot)

Pepperrotsaus

2 ss smør

2 ss hvetemel

½ l kraft fra kjøttkokingen

2 dl helmelk

masse revet fersk pepperrot

pepper (forsiktig med salt, for kraften er rikelig salt)

Kok opp vann og salt. Legg i kjøtt og bein og kok opp igjen. Fjern skummet som samler seg på overflaten. Da får du klar kraft. Tilsett aromatgrønnsakene, senk varmen til kjøttet ikke koker, men bare trekker. Ca. 90 °C er perfekt. La kjøttet trekke stille og rolig frem til det er mørt og slipper beina. Bibringe kan fort trenge helt opptil 2 ½-3 timer før det blir spiselig. Men ikke prøv å få fart på mørningen ved å boblekoke gryta. Da ender du bare opp med tørt, hardt og seigt kjøtt.

Ta kjøttet ut av kraften og rens det for bein og seige hinner. Sil kraften og kast de utkokte grønnsakene. Legg kjøttet tilbake i kraften så det holder seg varmt.

Lag saus ved å smelte smør, røre inn mel og spe med kraft og melk til det blir en tykk og god saus. Finriv fersk pepperrot. Det er umulig å gi en nøyaktig mengde pepperrot, siden de varierer så mye i styrke, men det er meningen det skal være sterk smak på sausen, så ikke vær knipen.

Server bibringe i skiver med kokte poteter, rosenkål, saus og et lite ekstra dryss av fersk pepperrot på toppen.