Den 3. mars vil Alive Creative Dance Institute kjøre en oppvisning med dans for å bringe oppmerksomheten til ofre av menneskehandel.

Arrangementet vil finne sted i lokalene til Alive i Trondheim.

Det er ni år siden eier av Alive Creative Dance Institute, Tanya Louise Winsnes, begynte å bry seg om menneskehandel da hun var på en konferanse i London kalt «Colour Conference». Der viste de frem en fire minutters lang video som viste hva som ble gjort mot mennesker i hele verden. Etter det har det bare bygget seg på.

Hun kan fortelle at hun har et ønske om å bruke personlige erfaringer for å gi litt tilbake til verden.

Samtidig har hun alltid ønsket å bruke dans for å inspirere og fortelle en historie.

- Vi tror i denne generasjonen at slaveri har stoppet, men det er den største voksende industrien, og det er en kriminell industri. Over verden er det hele 35 millioner som blir solgt som slaver. Tolvåringer er spesielt ettertraktet, sier hun.

Å være fanget

Dansen på tretti minutter vil forklare hvordan det er å være fanget og hvordan det er å ikke ha noen rettigheter.

- I dansen vil danserne holde i salgs-skilt som viser at de er til salgs. I verset er de flørtende, og i refrenget er de triste. Det blir litt snakking der de gjentar at de er bare fjorten og at de ikke er til salgs, sier Winsnes.

80 prosent går til A21

Tanya Louise Winsnes er medarbeider for A21, en internasjonal organisasjon som jobber med å få en ende på slaveri i det 21. århundre. Hun har fulgt med organisasjonen i ni år, og kan fortelle at hun da vet hvor pengene går. Det meste av pengene de får inn denne kvelden vil gå til organisasjonen, men noe av pengene vil gå til å vedlikeholde dansestudioet.

- Organisasjonen vil gi ofrene advokater, rettigheter, legetimer, psykologihjelp og få dem tilbake til arbeidslivet. Organisasjonen kan endre lovene. Med 750 kroner kan vi hjelpe et offer med å komme tilbake til samfunnet, men dette varierer i fra land til land, sier hun.

Tanya Louise Winsnes kan fortelle at det vil komme dansere fra både Melhus, Buvika, Trondheim, Klæbu og Midtre Gauldal. Danserne er i ulike aldre, der den yngste er 10 år gamle og den eldste 44 år (Tanya). Dette er for at hun ville få det til å være så ekte som mulig.

- Jeg tror på at én person kan gjøre en stor forskjell, sier hun.

Etter oppvisningen vil det være mulig å få med seg en livekonsert av Nelly and Friends i kafeen.