Selvfølgelig finnes det noen klassiske paier der ingredienslisten er fastlagt, som quiche lorraine, men bortsett fra dem finnes det ingen hindre.

Du kan ha deigen under eller over fyllet, og du kan velge ingredienser helt etter hva du har lyst på.

En tommelfingerregel er at det lønner seg å ha egg i fyllet, siden egg har den fantastiske evnen at den binder sammen og holder fast alle andre ingredienser når du skjærer opp paien, men det går faktisk like fint å lage eggefri pai også. Den blir bare litt løsere.

Det du trenger, er et paiskall, og da trenger du en deig. Den kan selvfølgelig lages selv, men snarveien ligger der og venter i frysedisken. Butterdeig skal bare tines litt og kjevles ut, så er du sikret et flakete og godt grunnlag. Fordelen med å bruke butterdeig er at det er unødvendig å forsteke paiskallet. Det er bare å øse på med fyll og steke hele herligheten samtidig. Det sparer du tid på.

Allsidigheten gjør pai til den perfekte sesongmaten. Nå i februar er det ingen grunn til å bruke importerte grønnsaker som etterligner norske sommergrønnsaker.

Butikkenes grøntdisker bugner av vintergrønnsaker som er på sitt aller beste nå. Purre og laks er en perfekt kombinasjon, men det er ikke noe i veien for å bruke løk, pastinakk, poteter, gresskar eller sellerirot.

Laksen kan fint byttes ut med både bacon og tynne skiver kylling. Purre og løk er grønnsaker som tjener på å bruke nøytral gulost, mens de mer smaksnøytrale grønnsakene vinner alt på å bli satt sammen med skarpere oster. Tenk potet, kylling og blåmuggost i én varm og god paibit? Eller sellerirot, bacon og brie? Kanskje noen spinatblader innimellom? Det kan jo ikke gå galt!

Det er tilnærmet umulig å se for seg en middagsrest som ikke kan brukes i en pai. Fordelen med middagsrester er at de allerede er ferdig stekt og kokt. Da er paien klar når deigen er stekt og fyllet gjennomvarmt. Så spar overskytende grønnsaker, kokte poteter og kjøtt eller fisk (det blir sjelden godt å blande kjøtt og fisk i samme pai) et par dager, bland alt i en form og hell på egg, så kan du med den største selvfølgelighet servere restemat som både er god og miljøvennlig.

PURREPAI MED LAKS

(4 porsjoner)

½ pk. frossen butterdeig

Litt smør eller olje

¾ kg purre

et par kvister fersk timian

3 egg

150 g revet ost

1 ¼ dl crème fraîche

100 g røkelaks i tynne skiver

Forvarm stekeovnen til 225 grader. Tin butterdeigen. Det tar bare noen minutter på kjøkkenbenken. Splitt purrene på langs, skyll og rist godt. Skjær i tynne ringer og fres purrene i litt olje eller smør til de har falt litt sammen, ca. 3 minutter. Rasp bladene av timiankvistene og bland dem inn i de varme purrene. Visp eggene sammen med litt salt og pepper og bland med 50 gram av osten og all crème fraîchen i en bolle. Kjevl ut butterdeigen. Smør en paiform (eller to mindre former, som jeg har gjort) med litt smør og kle formen(e) med butterdeigen. Legg i purre og laks, hell på eggeblandingen og dryss resten av osten på toppen. Hvis du har avskjær fra butterdeigen, kan du bruke det til å pynte toppen med. Stek paien i 25 minutter, og legg eventuelt litt folie over mot slutten av steketiden hvis toppen blir for godt stekt før resten er ferdig. La paien hvile et par minutter. Da kan den lett hvelves ut av formen, så den blir lettere å dele opp, og serveres med f.eks. en grønn salat.