– Det er ganske formidabelt at den lille skolen på Gimse produserer Spellemannspriskandidater på rekke og rad. Skolen er en utklekkingsanstalt, sier rektor Ronald Nygård ved Trøndertun folkehøgskole oppglødd.

Les også: Danser i operaen

Les også: Adrees har slekt i Melhus

Årets nominerte

Lørdag deles Spellemannsprisen ut, og fire av de nominerte har hatt en tilknytning til Trøndertun folkehøgskole.

Vilde Tuv gikk på rockelinja, og er nominert i Indie-kategorien. I klassen årets produsent er Bård Ingebrigtsen som gikk på lydteknikerlinja, nominert. Stian Westerhus som er tidligere lærer, er nominert i åpen klasse.

Tidligere rockelinjeelev Hanne Kolstø er nominert i klassen for årets popsolist. Rektor Nygård ser ikke bort fra at det kan være enda flere.

Ifølge rektoren kan så mange som 60–70 tidligere elever og lærere være nominert til Spellemannsprisen og andre gjeve priser.

På lista over vinnere/nominerte finner vi Stian Lundberg, Jonas Alaska, Hans Magnus Ryan i Motorpsyco, Lars Håvard Haugen i Hellbillies, Cato Bekkevold, Bjørnar Søreng og Skjalg Raaen. Dessuten har det vanket seire i Trøndersk mesterskap og NRKs Urørt.

Øvingsområder

Inne i en av konsertsalene er et band i gang med å øve. Spontant kommer elevene på at bandet skal hete Blackiez. Lærer Gunnar Andreas Berg har vunnet priser, og lista over plateutgitte låter han har vært med på, er lang – deriblant sammen med Åge Aleksandersen.

Bergs forklaring på de mange nominasjoner for elever og lærere, er at elevene er med på en muntlig tradisjon der de lærer ved å øve sammen i band i skoletida og på kveldstid. Medelever og lærere blir inspirasjonskilder, og rundt seg har elevene lærere med solid musikkerfaring.

– Det hadde vært en artig bonus på karrieren å vinne Spellemannsprisen. Bandet her startet å øve sammen for 30 minutter siden, sier trommeslager Jørgen Hansen.

Hørbar undervisning

Når en skole har 120 musikere og i tillegg ei gruppe danseelever, blir det undervisning som høres. Rektor Nygård entrer et klasserom, og sier i døra:

– Her var det et fryktelig bråk. Kan dere ikke spille «Jeg gikk en tur på stien», sier Nygård spøkefullt.

Inne i klasserommet øver ei valgfagsgruppe, og de tror forklaringa på de mange nominasjonene er at elevene får mye tid til å øve sammen.

– Det er en klar fordel at vi bor sammen og kan spille sammen. Da får du en kjemi. Det og at miljøet er veldig motiverende, betyr mye. Dessuten betyr det selvsagt mye å ha motiverende lærere og rektor, sier Jon Erik Østerberg.

Frihet til å kunne spille egen musikk betyr også mye, tror Håvard Krieg.

Godt omdømme

– Skolen har et godt rykte, og det kommer engasjerte elever hit. Da kan det skje noe etter Trøndertun, sier Krieg.

Rektor Nygård er stolt over de mange nominasjonene, og han omtaler Trøndertun som en talentfabrikk.

– Elevene inspirerer hverandre. I løpet av skoleåret dannes det 50–60 band på skolen. Her kan de gå på en skole med internat, og de kan spille konserter døgnet rundt. Gjennom ett år lever de i en musikkverden, og det skaper energi og kraft. Danseelevene våre hevder seg også veldig bra, og de har vært med i Den norske Operas talentutvikling. I tillegg kommer NRK hit med forberedelsene til Melodi Grand Prix junior to ganger i året, sier Nygård.

Ny konsertsal

For ytterligere å legge til rette for musikken, starter skolen ved påsketider bygging av en ny konsertsal. Opprinnelig ønsket Trøndertun å samarbeide med Melhus kommune om konsertsalen, men etter at samarbeidet ble nedstemt i kommunestyret før jul, har Trøndertun valgt å gå videre med planene på egenhånd.

– Dette blir en kombinert konsertsal og dansesal, og i mindre format enn om vi hadde fått et samarbeid med kommunen. Konsertsalen blir spesialkonstruert for rock og pop, forteller Nygård.

Sju millioner

Salen skal står ferdig til høsten, og har et kostnadsoverslag på sju millioner kroner. Når den blir ferdig, vil skolen ha fem konsertsaler.

– Melhus har mange kjente musikere som vil ha glede av konsertsalen. Arkitektonisk vil salen bli på omtrent samme størrelse som salen i Rockheim, og vil gi elevene mulighet til å få være på en proff scene, sier Nygård.

Selv om det altså ikke ble noe av samarbeidet mellom kommune og skolen, ser Nygård for seg at kommunen vil være interessert i å leie den nye salen på skolen.

– Kinosalen i Melhus rådhus er ikke så godt egnet som konsertarena. Vi kommer til å leie ut vår nye sal, og har selv minst en konsert i uka. Ofte får vi henvendelser fra band som er på turne i Norge, og som ønsker å gjeste skolen, sier Nygård.

ROCKAT: Rektor Ronald Nygård synes musikken er vel rockete, men gleder seg over øvingsviljen. Foto: Gunn Heidi Nakrem
VERKSTEDET: Kristoffer Rennemo Vaag bygger gitar, mens Ruben Helgemo reparerer sin i gitarfiksetimen. Foto: Gunn Heidi Nakrem