Torsdag stoppet tre pilegrimer fra Kløfta på Øysand for en pause med is i varmen. I løpet av seks år har de gått pilegrimsleia i etapper til Trondheim.

– Hver sommer har vi gått fire til seks dager. Nå startet vi på Berkåk på søndag, og avslutter i morgen, vel fremme ved Nidarosdomen, fortalte William Bøhler. Han er prest, og legger til:

– Det er ikke bare dem som går pliegrimsleia sammenhengende som får tilgivelse for sine synder.

Diskuterer teologi

Svein Langvad er lærer, og har diskutert litt teologi med presten.

– Vegen vi går er målet, og en slik vandring passer også for dem som ikke er superspreke, sier Svein og klapper seg på magen.

Denne gangen møtte de en pilegrim i Meldal som hadde gått helt fra Nederland.

– Det er ganske imponerende. Vi går til og med nesten uten sekk, sier han.

Overnatting skjer på campingplasser og hoteller, og det er Sveins sønn og prestedatteren som deler på ansvaret med å skysse sine foreldre til og fra overnattingsstedet og stedet for start og stopp for dagens vandring.

Møtte huldra

Den tredje i følget, Trine Bøhler, skryter av alt de opplever undervegs.

– I dag mistet vi stien ned til Buvika, men klarte å klore oss fast i bratta. Vi fant noen kviger å prate med. Ellers har vi plukket markjordbær, og vi så huldra i ei blautmyr ved Svorkmo, ler hun.

En gjennomsnittlig dagsmarsj er på 15 kilometer. Poenget er å ha gode sko, og drive litt fotpleie hver dag, mener Svein Langvad.

De seks årene har gitt dem god kjennskap til Norges land. Fredag var hele strekninga gått, bortsett fra etappen mellom Sel og Dombås, som var stengt det året de gikk på grunn av skogbrann.

Da de kom til Øysand på torsdag hadde de overnattet på Tråsåvika camping i Viggja. Siste natta tar de på hotell i Trondheim. Og ankomsten til Nidarosdomen skal de feire med champagne.

Les mer: Smirna gikk av seg sålene i Vassfjellet.