Stadig nye ideer veller fram hos de som forbereder Sagauka på Melhus. Lørdag 28. mai blir det en folkelivsdag i Melhus sentrum, og for å hylle samspill og musikk i friluft ble Melhus bondelag utfordret på å lage et orkester med landbruksredskap. Arnt Ove Løvås fant fram gammeltraktoren på gården sin på Øysand, en Volvo BM 350 fra 1963, plukka av eksospotta, og stemte opp. Idémakeren til hele galskapen, Line Solbakken, skal spille på møkkagreip. Leder i Melhus bondelag, Jorid Jagtøyen, blir å finne på kjetting og kjør, og Lars Morten Rosmo skal slipe sigd.

Fram fra låven

Andre instrument i symfonien blir ambolt, spett, toppstag, plogdeler, oljefat, kjerrehjul, vedskier, kubjeller og sjøldyrkede erter i boks fra Meeggen gård.

– Dette blir veldig artig, og etter den første øvelsen låter det riktig bra. Vi kaller dette en verdenspremiere. Jeg har søkt mye rundt om på nettet, men har ikke funnet noe lignende, stråler Line Solbakken.

Hun har ikke tenkt å gi seg med Sagauka 2016. Neste år blir en annen yrkesgruppe utfordret. Line kan lett se for seg bekken og nattpotter, eller en symfoni med skrivemaskiner og datakræsj.

Levende kulturarv

– Mulighetene er mange, og begrensninger finnes nesten ikke. Vi knytter sammen kulturarv, spilleglede og humor. Da må det bli bra, sier Solbakken.

I år stiller Øyvind Engen som dirigent og cellospiller, og Kristian Taxt blir lydtekniker. Produksjonen blir proff, og ingen ting tyder på at Arnt Ove Løvås får regn og sure toner i eksosen under friluftskonserten.

Les mer: Stein Brein gleder seg til å treffe Tora.