26. mai kommer den verdensberømte musikeren Arve Tellefsen til Melhus kirke for å holde konsert. Musikeren stiller opp gratis. Inntekten fra konserten går dermed uavkortet til det nye orgelet i Melhus kirke.

Fullsatt kirke

- Dette gleder vi oss til, og vi håper på fullsatt kirke. Billettprisen blir trolig på 250 kroner, sier Erik Tofte som leder innsamlingskomiteen for nyorgelet.

Arve Tellefsen har for øvrig bestemor fra Melhus. Anna Blekesaune var fra Nordgrenda, og ble ifølge kirkeboka født i 1880. Hun ble gift med Karl Marius Tellefsen. Slektskapet har Tofte nevnt for Tellefsen, og Tellefsen har signalisert at han gjerne stiller opp.

- Vi hadde først kontakt i fjor sommer, men så da det brygget opp til uro rundt nyorgelet, ble planene om konsert lagt på is. I februar tok jeg igjen kontakt, og vi ble enige om konsert i mai. Tellefsen har med seg pianoprofessor Jørgen Larsen, og han skal heller ikke ha honorar. Larsen har tatt på seg å sørge for at Tellefsen kommer seg til Melhus kirke og tilbake, forteller Tofte.

Melhus kirke har plass til 500 i henhold til brannforskriftene opplyser kirketjener Leif Idar Skei. Under konserten vil det også være med et par elever fra Kulturskolen i Melhus. Senere i år vil det også bli flere konserter for å skaffe penger til menighetens andel.

Større orgel

Innsamlinga har gått så bra at et enstemmig menighetsråd har vedtatt å øke menighetens egenandel fra 1 til 1,3 millioner kroner.

- Det er bare fryd og samstemmighet om dette, forteller Tofte.

Opprinnelig var 25 registre kontraktsfestet, og nå kan dette økes. Orgelet er klargjort for 34 registre. Orgelbau Kuhn fikk oppdraget med å bygge orgelet, og fellesrådet har planlagt å ta det i bruk første søndag i advent. Dersom orgelet utvides, kan ferdigstillelsen bli senere.

- Men når orgelet skal stå i 100 år, tåler vi det, forklarer Tofte.

Øker egenandelen

Hittil har det kommet inn 0,9 millioner kroner. Konserten med Edgar Paulsen innbrakte 27.000 kroner. Så har det kommet inn store og små gaver, og Tofte er takknemlig for alle bidrag. En privatperson har anonymt gitt en gave på 50.000 kroner, opplyser Tofte. Innsamlingskomiteen jobber ufortrødent videre med å hente inn penger.

- Når menighetsrådet er så samstemt med folk fra begge listene, vil kanskje dem som har ventet med å gi komme fram nå, sier Tofte.

VELKOMMEN: Erik Tofte håper alle de 500 plassene i Melhus kirke fylles opp. Foto: Gunn Heidi Nakrem
FØRSTEFIOLINIST: Arve Tellefsen. Foto: NTB scanpix