Det sier May Bente Gjersvold. Hun sitter i styret i «No one fights alone» og er sammen med resten av koret Uredd arrangør av årets «No one fights alone» på Støren. Konserten er til inntekt for kreftsaken i Midtre Gauldal og er på Støren kulturhus søndag 7. februar.

Den Gjersvold snakker om er Bodil Egseth fra Byneset, som søndag skal snakke om det å leve med kreft. For tre år siden fikk hun diagnosen tykktarmskreft med spredning til lever og lunge. Kreften er uhelbredelig, men Bodil holder den i sjakk med cellegiftbehandling.

– Jeg har omdefinert trening til å være min jobb. Hovedjobben min er å leve så lenge som mulig, forteller Bodil.

Les også: Klare for ny konsert

Les også: Helsesenteret får ny gave

Føler seg verdsatt

Nettopp det å måtte gå ut av arbeidslivet var tungt for henne.

– Jeg levde et aktivt liv innen musikken. Det å falle ut av yrkeslivet var det største tapet for meg, sier Bodil. Men hun har etablert nye hverdagsrutiner med trening, og dirigerer fortsatt et kor én gang i uka.

– Det har jeg holdt på med i mange år og har klart å holde fast på. Det er viktig for selvfølelsen å føle seg verdsatt, sier hun, og kommer med følgende råd:

– Tenk på det du klarer, ikke det du ikke klarer.

Men selv om innstillingen er positiv, er det helt klart dårlige dager også for Bodil.

– Cellegift er ingen dans på roser. Jeg har gått i kjelleren fysisk flere ganger, og havnet på isolat. Jeg har fått alle de komplikasjoner en kan få. Men kroppen er fantastisk, den kommer seg igjen!

Les også: Samlet inn 190.000 kroner

Ser hele mennesket

At kroppen hennes kommer seg, er også takket være kreftavdelingen på St. Olavs Hospital.

– De er bare helt fantastisk. De ser HELE meg, og ikke bare på kreftsykdommen isolert, sier Bodil. I fjor høst fikk hun cellegiftbehandling og var innlagt på grunn av en infeksjon. Samtidig var det NM for kor, og koret hun har dirigert i mange år skulle delta. Hun spurte om å få permisjon i to timer for å delta på en øvelse. Det sa de ja til, og hun fikk morfin og en matpakke.

– På kreftavdelingen ser de hele mennesket, og det imponerer meg. De visste at det betydde mye for meg og ville øke min livskvalitet å få øve med koret noen timer, selv om det isolert sett ikke var gunstig å forlate sykehuset.

– Alle må nyte livet

For Bodil Egseth er det ikke noe annet alternativ enn å være åpen om kreftsykdommen. Hun har blant annet informert lærerne på skolene til hennes to sønner, og har snakket til helsepersonell om livet som kreftpasient.

– Jeg snakker om sykdommen på en åpen og naturlig måte. Jeg er syk, men er fortsatt meg. Men jeg er tydelig på at det er en alvorlig diagnose. Jeg har sett folk som har skjermet de rundt seg for mye.

Da henvendelsen fra «No one fights alone» kom, var ikke Bodil i tvil om at hun skulle si ja.

– Hvis jeg kan bruke litt av energien min på å fortelle at det er mulig å ha et godt liv selv med en dødelig sykdom, så gjør jeg gjerne det. Man kan ha det fint i hverdagen, og må ikke gå rundt og vente på å dø, sier hun.

– Enn om alle kunne tenke slik, sier May Bente og nikker, før Bodil legger til:

– Mitt budskap er at alle må nyte livet. Det går så himla fort.