Fjøsfestivalen ble for stor til å være hobby, og opprykket til profesjonell festival ble vanskelig, forteller festivalgründer og -sjef Magnus Loddgard i en pressemelding.

– Nedleggelsen skyldes en helhetsvurdering der både personlige og bedriftsmessige vurderinger ble gjort.

Kommentar: Festlig sommer

For krevende hobby

Festivalen arbeidet de siste årene for å få tilstrekkelige midler til å kunne drive videre, fra både Melhus kommune, fylke og Kulturråd. De lyktes bare delvis.

Kommunen bevilget penger for de neste fire årene, men uten en forutsigbar festivalstøtte fra Kulturrådet i ryggen, var det ikke mulig å ta steget, og bli en profesjonell organisasjon.

– Ingen av oss som driver med festivalen har kapasitet til å drive festival som hobby lenger, og da er det dessverre ikke noe grunnlag for å drive videre, konkluderer Loddgard.

Lang og morsom historie

Fjøsfestivalen har en tretten år lang historie bak seg, med ni arrangerte festivaler. Den spede oppstarten var en vennefestival en varm sommerhelg i 2002, og ambisjonene var i utgangspunktet heller ikke større.

De siste årene har festivalen imidlertid stadig favnet flere, med opera, musikk, litteratur og markedsdag.

Fjøsfestivalen ser tilbake på 13 år med mye sprell og moro, slit og strev, og mange fine møter med kunst og mennesker:

Se bilder: Fjøsfestivalen i bilder

«Vi har laget tre ulike operaforestillinger på trøndersk, vi har gjort kirkekonserter med symfoniorkester, vi har hatt forfattere som Dag Solstad, Vigdis Hjorth og Ragnar Hovland til gårds. Vi har hatt besøk av internasjonale kunstnere som Mari Boine, Highasakite og Audun Iversen, for å nevne noen få, og selvfølgelig mange kunstnere med tilknytning til Melhus, som for eksempel Sigurd Julius, Kirsti Huke, Marte Huke, Martin Taxt, Øyvind Engen og Trio Tinto. Vi har laget traktorkaravane, hatt musikk i utedoen, bokseoppvisning på tunet, andeløp i fossen og diktopplesning i badstua. Og vi fikk stablet en markedsdag på beina, som blant annet ble til det første Bondens Marked i Melhus.»

Les også: Fjøsfesivalforberedelser

Et lite underskudd i fjor

Økonomisk sett har det omtrent gått rundt, og underskuddet etter fjorårets festival ble ifølge festivalen selv på omtrent 35.000 kroner, av et totalbudsjett på en drøy million.

Prosjektstøtten fra Kulturrådet utgjorde 45 prosent av inntektene, mens salg av billetter og kafédrift utgjorde 25 prosent.

Les også: Stiftelsen Thora kan gå konkurs

Festivalgründer og -sjef, Magnus Loddgard. Arkivfoto: Thomas Olsen