Med jevne mellomrom blir politiet kontaktet av folk som ønsker å kvitte seg med dynamitt, fenghetter og gammel ammunisjon. Dette er varer som ikke tas hand om på gjenbruksplassene.

Politioverbetjent Odd Fløttum ved Midtre Gauldal lensmannskontor sier at mange ikke vet hvor farlig dette kan være. En biltur med slike varer eller et mottak på lensmannskontoret kan være livstruende både for eieren og omgivelsene.

Flere ganger har lensmannskontor og politihus blitt evakuert på grunn av at folk har kommet uanmeldt for å levere dynamitt, seinest i oktober i år, melder TV2.

- Ring oss gjerne, så tar vi en vurdering på hvordan dette skal handteres, sier Odd Fløttum.

Han sier at eksplosiver oftest dukker opp i forbindelse med rydding på låver, loft og garasjer. Mange har ikke oversikt over hva som oppbevares, og mye kan være fra en tidligere generasjon. I dag er det strenge regler for hvordan eksplosiver skal oppbevares, og det er svært få som har tillatelse til bruk og oppbevaring. Odd Fløttum sier at ingen risikerer reaksjoner fra politiet ved å ta kontakt.

- Vi ser positivt på at dette samles inn. Smeller et hus i lufta må man kanskje regne med reaksjoner, sier Fløttum.

- Hva gjør dere når folk ringer?

- Vi spør om alder og tilstand på eksplosivene, og hvor store mengder det er snakk om. Vi gjør oss en oppfatning av hvor farlig det kan være. Ofte søker vi bistand hos Forsvaret, og de har både utstyr og kompetanse. Noen ganger kan det være aktuelt med henting, mens andre ganger blir eksplosivene destruert på stedet, ved brenning eller sprengning, sier Odd Fløttum.

Når det gjelder gammel ammunisjon ønsker han også at politiet blir kontaktet før det havner på lensmannskontoret.

Les Trønderbladet: Innskjerping på gjenbruksplasser