Tips oss

Tips oss 24 timer i døgnet på 934 50 100

  • Ring 934 50 100 (telefonen er betjent hele døgnet)
  • Send e-post til tronderbladet@tronderbladet.no
  • Send SMS eller MMS med bilder til 2399, kodeord TB TIPS

Lisbet Nypan æres i heimbygda

På sjølve 17. mai ble Steinar Garbergs skulptur av Lisbet Nypan avduket ved Nypvang skole. Det var ættling i niende ledd, Ole Venås som sto for avdukingen.
Lisbet Nypan var ei av de siste kvinnene som ble avrettet som heks i Norge. Hennes mann Ole gikk samme vegen, men slapp ”billigere”, han ble halshugget, mens Lisbet ble brent levende i 1670. Før det kom så langt, hadde Lisbet og Ole gjennomlevd en lang og tøff rettssak der det heter at Lisbet ble forferdelig torturert.

Kona som modell

Skulpturen av Lisbet Nypan er Steinar Garbergs første i helfigur. Som ”barnefødt” leinstranding, sjøl om han nå er bosatt i Børsa, var det stort for han å skulle framstille Lisbet. – Det ble inga heks, men en knelende kvinne i bønn, og kanskje har jeg gjort henne for ung og vakker, sa kunstneren da Trønderbladet for en tid tilbake bivånet hans siste hånd på gipsmodellen før hun gikk til bronsestøping. Han har for øvrig brukt sin egen kone som modell. Lisbet Nypan har fått sin egen plass ved Nypvang skole, der hun nå kneler for framtida, og skal lære den oppvoksende slekt på Leinstrand hvor farlig baksnakkelse og sladder, kort sagt mobbing kan være, sjøl om ingen lenger blir brent av den grunn.

Mobbeoffer

Ole Venås trakk nemlig i sin tale før avdukingen, klare paralleller fra den ondsinnede baksnakkelsen som felte Lisbet og hennes mann til dagens sladder og mobbing, det være seg på skolen eller i arbeidslivet. Han sa også at 17. mai 2005 ble en ekstra stor dag i og med at avdukingen av skulpturen av Lisbet innebærer en tilgivelse fra dagens slekter på Leinstrand overfor bygdefolket som på slutten av 1600- tallet nørte opp under overtroen og med god hjelp av øvrigheta, det vil si prest, lensmann og fut ”beviste” at det var trollskap Lisbet hadde drevet med. Venås kom også med en kort biografi om Lisbet, som vokste opp på Hølonda sammen med søsteren Sønnøv. Der lærte de å signe og helbrede, og begge møtte sin skjebne av den grunn. Lisbet som brent heks, Sønnøv skutt av en skauning. Før avdukinga sang Leinstrand Songlag en spesiallaget sang med tekst av Sverre Lauglo og tone av Petra Bjørkhaug. Det er den sjølbestaltede kulturkomiteen for Leinstrand som har drevet fram ideen om en skulptur av Lisbet Nypan etter initiativ fra Anders Klæt. Finansieringen ble sikret med midler fra Kåre Romulslis kunstlegat. Forman i kulturkomiteen, Ola Borten Mo, overrakte kunstneren blomster i forbindelse med avdukinga.
Disqus
Tjukke slekta: Kunstneren Steinar Garberg (til høyre) sammen med Ole Venås som er ættling av Lisbet i niende ledd og en annen slektning, Eva Lisbet Nypan.

Tjukke slekta: Kunstneren Steinar Garberg (til høyre) sammen med Ole Venås som er ættling av Lisbet i niende ledd og en annen slektning, Eva Lisbet Nypan.

New Articles

Fremdeles usikkert rundt Løvseth

Stig Løvseth kan være ferdig etter fire år som Melhus/Gimse-trener.

Tror han beholder landslagsplassen

Etter tre år på landslaget i feltskyting tror ikke Arild Inge Wollan han mister den etter å ha vunnet feltskyting-stevnet på Jonsvannet.

Forventer stor pågang fra onsdag

Mens Domus og Coop Extra på Støren fortsatt venter på det største innrykket av handleglade hytteturister, ble bakeriet i Soknedal nærmest overrasket over den store pågangen i palmehelga.

Mjølkeruta i trygge hender

Nesten 300 elever på scenen da Gimse skole hedret Alf Prøysen i jubileumsåret. Se bildene!

Nesten ingen vil spille fiolin

Tradisjonsrike instrumenter som fiolin og trekkspill blir dumpet til fordel for sang og gitar når ungene i Midtre Gauldal bestemmer seg for hva de vil lære å spille.

Solskinnsvakt for Røde Kors

Det er fortsatt skiføre i høyereliggende strøk, og mange er på hyttene

Send oss dine påskebilder

En nydelig påskedag på toppen av Gråskarven. Utsikt mot Ånøya og Malmsjøen skimtes i bakgrunnen. Hva gjør du i påsken? Send bilde til tronderbladet.no.

Tid for å søke om stipend

1. mai går fristen ut for å søke om Midtre Gauldals kulturstipend.

Tisset på brannbilen

Utrykning ved utested i Trondheim

Påskens fineste dag

Skal du nyte solen i påsken, må du benytte sjansen nå.

Årets lengste fredag

Er langfredag lenger enn de andre fredagene i året?

- Mange sliter mer i påska enn i jula

Mental helse i Midtre Gauldal korter ned den stille uken med påskelunsj på langfredag.