Tips oss

Tips oss 24 timer i døgnet på 934 50 100

  • Ring 934 50 100 (telefonen er betjent hele døgnet)
  • Send e-post til tronderbladet@tronderbladet.no
  • Send SMS eller MMS med bilder til 2399, kodeord TB TIPS

Lisbet Nypan æres i heimbygda

På sjølve 17. mai ble Steinar Garbergs skulptur av Lisbet Nypan avduket ved Nypvang skole. Det var ættling i niende ledd, Ole Venås som sto for avdukingen.
Lisbet Nypan var ei av de siste kvinnene som ble avrettet som heks i Norge. Hennes mann Ole gikk samme vegen, men slapp ”billigere”, han ble halshugget, mens Lisbet ble brent levende i 1670. Før det kom så langt, hadde Lisbet og Ole gjennomlevd en lang og tøff rettssak der det heter at Lisbet ble forferdelig torturert.

Kona som modell

Skulpturen av Lisbet Nypan er Steinar Garbergs første i helfigur. Som ”barnefødt” leinstranding, sjøl om han nå er bosatt i Børsa, var det stort for han å skulle framstille Lisbet. – Det ble inga heks, men en knelende kvinne i bønn, og kanskje har jeg gjort henne for ung og vakker, sa kunstneren da Trønderbladet for en tid tilbake bivånet hans siste hånd på gipsmodellen før hun gikk til bronsestøping. Han har for øvrig brukt sin egen kone som modell. Lisbet Nypan har fått sin egen plass ved Nypvang skole, der hun nå kneler for framtida, og skal lære den oppvoksende slekt på Leinstrand hvor farlig baksnakkelse og sladder, kort sagt mobbing kan være, sjøl om ingen lenger blir brent av den grunn.

Mobbeoffer

Ole Venås trakk nemlig i sin tale før avdukingen, klare paralleller fra den ondsinnede baksnakkelsen som felte Lisbet og hennes mann til dagens sladder og mobbing, det være seg på skolen eller i arbeidslivet. Han sa også at 17. mai 2005 ble en ekstra stor dag i og med at avdukingen av skulpturen av Lisbet innebærer en tilgivelse fra dagens slekter på Leinstrand overfor bygdefolket som på slutten av 1600- tallet nørte opp under overtroen og med god hjelp av øvrigheta, det vil si prest, lensmann og fut ”beviste” at det var trollskap Lisbet hadde drevet med. Venås kom også med en kort biografi om Lisbet, som vokste opp på Hølonda sammen med søsteren Sønnøv. Der lærte de å signe og helbrede, og begge møtte sin skjebne av den grunn. Lisbet som brent heks, Sønnøv skutt av en skauning. Før avdukinga sang Leinstrand Songlag en spesiallaget sang med tekst av Sverre Lauglo og tone av Petra Bjørkhaug. Det er den sjølbestaltede kulturkomiteen for Leinstrand som har drevet fram ideen om en skulptur av Lisbet Nypan etter initiativ fra Anders Klæt. Finansieringen ble sikret med midler fra Kåre Romulslis kunstlegat. Forman i kulturkomiteen, Ola Borten Mo, overrakte kunstneren blomster i forbindelse med avdukinga.
Mer å lese på Trønderbladet:
comments powered by Disqus
Tjukke slekta: Kunstneren Steinar Garberg (til høyre) sammen med Ole Venås som er ættling av Lisbet i niende ledd og en annen slektning, Eva Lisbet Nypan.

Tjukke slekta: Kunstneren Steinar Garberg (til høyre) sammen med Ole Venås som er ættling av Lisbet i niende ledd og en annen slektning, Eva Lisbet Nypan.

Leses nå:
New Articles

– Hopping fra masta medfører stor livsfare

Norkring anmelder alle kjente forhold.

Karina kjøpte seg stor bamse

Karina tjente penger på markedslørdagen på Støren, og kjøpte seg bamse til 50 kroner.

Fraktet dieselen opp fra Gaula

Norsk Kylling fikk dieselsølet sitt tilbake, pent innpakket i lenser.

Melhusgutta norgesmestre med Rosenborg - igjen

Olaus Skarsem og Ola Solbakken bidro sterkt da Rosenborgs juniorlag høvlet over Strømsgodset med 6-0 i finalen. En av dem kom også på scoringslista.

Elg og rådyr påkjørt

Siden fredag kveld har det vært viltpåkjørsler både på veg og jernbane.

Vil fortsatt satse på idrett i Melhus

Millionene har rullet i Melhus når det gjelder kunstgressbaner, haller og løypemaskiner, og fortsatt gjenstår det huller å tette, mener Melhus idrettsråd.

Kulturprisen til kunstneren Eli Stav

- Dette er storveies. Jeg kjenner det på hele meg, sier prisvinneren.

Stipend til Ingrid og Filip

To unge lovende idrettsutøvere blir påskjønnet av Melhus kommune.

Får bygge klubbhus, ikke kunstgressbane

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har stukket kjepper i hjulene for Trønder-Lyn.

Nabo forteller om mye bråk før knivstikking

En polsk 36-åring som ble knivstukket i Melhus, ligger fortsatt alvorlig skadd på sykehus.

I morgen blir det storm

Best å holde seg innendørs.

Flytter til sentrum

Siris Salong vokser og blir fra nyttår å finne i mer sentrumsnære lokaler.

Trondheim er en svevestøvversting

Konsekvensen kan bli gjeninnføring av piggdekkavgift.