Tips oss

Tips oss 24 timer i døgnet på 934 50 100

  • Ring 934 50 100 (telefonen er betjent hele døgnet)
  • Send e-post til tronderbladet@tronderbladet.no
  • Send SMS eller MMS med bilder til 2399, kodeord TB TIPS

Lisbet Nypan æres i heimbygda

På sjølve 17. mai ble Steinar Garbergs skulptur av Lisbet Nypan avduket ved Nypvang skole. Det var ættling i niende ledd, Ole Venås som sto for avdukingen.
Lisbet Nypan var ei av de siste kvinnene som ble avrettet som heks i Norge. Hennes mann Ole gikk samme vegen, men slapp ”billigere”, han ble halshugget, mens Lisbet ble brent levende i 1670. Før det kom så langt, hadde Lisbet og Ole gjennomlevd en lang og tøff rettssak der det heter at Lisbet ble forferdelig torturert.

Kona som modell

Skulpturen av Lisbet Nypan er Steinar Garbergs første i helfigur. Som ”barnefødt” leinstranding, sjøl om han nå er bosatt i Børsa, var det stort for han å skulle framstille Lisbet. – Det ble inga heks, men en knelende kvinne i bønn, og kanskje har jeg gjort henne for ung og vakker, sa kunstneren da Trønderbladet for en tid tilbake bivånet hans siste hånd på gipsmodellen før hun gikk til bronsestøping. Han har for øvrig brukt sin egen kone som modell. Lisbet Nypan har fått sin egen plass ved Nypvang skole, der hun nå kneler for framtida, og skal lære den oppvoksende slekt på Leinstrand hvor farlig baksnakkelse og sladder, kort sagt mobbing kan være, sjøl om ingen lenger blir brent av den grunn.

Mobbeoffer

Ole Venås trakk nemlig i sin tale før avdukingen, klare paralleller fra den ondsinnede baksnakkelsen som felte Lisbet og hennes mann til dagens sladder og mobbing, det være seg på skolen eller i arbeidslivet. Han sa også at 17. mai 2005 ble en ekstra stor dag i og med at avdukingen av skulpturen av Lisbet innebærer en tilgivelse fra dagens slekter på Leinstrand overfor bygdefolket som på slutten av 1600- tallet nørte opp under overtroen og med god hjelp av øvrigheta, det vil si prest, lensmann og fut ”beviste” at det var trollskap Lisbet hadde drevet med. Venås kom også med en kort biografi om Lisbet, som vokste opp på Hølonda sammen med søsteren Sønnøv. Der lærte de å signe og helbrede, og begge møtte sin skjebne av den grunn. Lisbet som brent heks, Sønnøv skutt av en skauning. Før avdukinga sang Leinstrand Songlag en spesiallaget sang med tekst av Sverre Lauglo og tone av Petra Bjørkhaug. Det er den sjølbestaltede kulturkomiteen for Leinstrand som har drevet fram ideen om en skulptur av Lisbet Nypan etter initiativ fra Anders Klæt. Finansieringen ble sikret med midler fra Kåre Romulslis kunstlegat. Forman i kulturkomiteen, Ola Borten Mo, overrakte kunstneren blomster i forbindelse med avdukinga.
comments powered by Disqus
Tjukke slekta: Kunstneren Steinar Garberg (til høyre) sammen med Ole Venås som er ættling av Lisbet i niende ledd og en annen slektning, Eva Lisbet Nypan.

Tjukke slekta: Kunstneren Steinar Garberg (til høyre) sammen med Ole Venås som er ættling av Lisbet i niende ledd og en annen slektning, Eva Lisbet Nypan.

New Articles

Mulig voldtekt i Midtre Gauldal

Saken følges opp videre av lensmannskontoret

Mange barn på tur i nasjonalparken

«Nå skal jeg telle deg også», sa geitekillingen. Også fotturister i Forollhogna-området ble i sommer tellet, og forskerne fikk seg noen overraskelser.

Så flammene stå ut av campingbilen

Bilen stod ved Gaula og er helt utbrent.

Leik ishockey frir til næringslivet

Odd Ivar Gagnås i Leik Hockey ønsker seg sponsorlogo sentralt på isbanen.

Redaktørens sang ble musikkvideo

Therese Ulvan har nettopp gitt ut et nytt album «Love True». Her kan du se videoen til sangen «Mother Earth», som avtroppende redaktør i Trønderbladet laget musikk og tekst til.

- Håper å slutte når jeg er 62

Bør vi heve aldersgrensa i arbeidslivet til 75 år, slik arbeidsminsteren foreslår?

Dyr skal ha blitt bitt ihjel av løshund

Politipatrulje er ute i Melhus for å undersøke saken

– Kan ikke leve med dette

Sykefraværet koster Midtre Gauldal kommune omtrent 20 millioner kroner i året.

Kvinne tatt for ruskjøring

Politiet rykket ut etter melding fra vitner.

- Aldri trøbbel med Honda'n

Judith Baustad trenger bare å sjekke olje og spylervæske.

Monterte julegata i Melhus

Fredag ettermiddag tennes den, og mange julegraner

Roar Strand fikk kulturprisen

- Han er et godt forbilde.

Varsler endringer i budsjettet

Politikerne i Midtre Gauldal må jobbe intensivt de neste to ukene for å kunne presentere alternative forslag til hvordan de skal spare 33 millioner kroner kommende år.