Tips oss

Tips oss 24 timer i døgnet på 934 50 100

  • Ring 934 50 100 (telefonen er betjent hele døgnet)
  • Send e-post til tronderbladet@tronderbladet.no
  • Send SMS eller MMS med bilder til 2399, kodeord TB TIPS

Lisbet Nypan æres i heimbygda

På sjølve 17. mai ble Steinar Garbergs skulptur av Lisbet Nypan avduket ved Nypvang skole. Det var ættling i niende ledd, Ole Venås som sto for avdukingen.
Lisbet Nypan var ei av de siste kvinnene som ble avrettet som heks i Norge. Hennes mann Ole gikk samme vegen, men slapp ”billigere”, han ble halshugget, mens Lisbet ble brent levende i 1670. Før det kom så langt, hadde Lisbet og Ole gjennomlevd en lang og tøff rettssak der det heter at Lisbet ble forferdelig torturert.

Kona som modell

Skulpturen av Lisbet Nypan er Steinar Garbergs første i helfigur. Som ”barnefødt” leinstranding, sjøl om han nå er bosatt i Børsa, var det stort for han å skulle framstille Lisbet. – Det ble inga heks, men en knelende kvinne i bønn, og kanskje har jeg gjort henne for ung og vakker, sa kunstneren da Trønderbladet for en tid tilbake bivånet hans siste hånd på gipsmodellen før hun gikk til bronsestøping. Han har for øvrig brukt sin egen kone som modell. Lisbet Nypan har fått sin egen plass ved Nypvang skole, der hun nå kneler for framtida, og skal lære den oppvoksende slekt på Leinstrand hvor farlig baksnakkelse og sladder, kort sagt mobbing kan være, sjøl om ingen lenger blir brent av den grunn.

Mobbeoffer

Ole Venås trakk nemlig i sin tale før avdukingen, klare paralleller fra den ondsinnede baksnakkelsen som felte Lisbet og hennes mann til dagens sladder og mobbing, det være seg på skolen eller i arbeidslivet. Han sa også at 17. mai 2005 ble en ekstra stor dag i og med at avdukingen av skulpturen av Lisbet innebærer en tilgivelse fra dagens slekter på Leinstrand overfor bygdefolket som på slutten av 1600- tallet nørte opp under overtroen og med god hjelp av øvrigheta, det vil si prest, lensmann og fut ”beviste” at det var trollskap Lisbet hadde drevet med. Venås kom også med en kort biografi om Lisbet, som vokste opp på Hølonda sammen med søsteren Sønnøv. Der lærte de å signe og helbrede, og begge møtte sin skjebne av den grunn. Lisbet som brent heks, Sønnøv skutt av en skauning. Før avdukinga sang Leinstrand Songlag en spesiallaget sang med tekst av Sverre Lauglo og tone av Petra Bjørkhaug. Det er den sjølbestaltede kulturkomiteen for Leinstrand som har drevet fram ideen om en skulptur av Lisbet Nypan etter initiativ fra Anders Klæt. Finansieringen ble sikret med midler fra Kåre Romulslis kunstlegat. Forman i kulturkomiteen, Ola Borten Mo, overrakte kunstneren blomster i forbindelse med avdukinga.
Disqus
Tjukke slekta: Kunstneren Steinar Garberg (til høyre) sammen med Ole Venås som er ættling av Lisbet i niende ledd og en annen slektning, Eva Lisbet Nypan.

Tjukke slekta: Kunstneren Steinar Garberg (til høyre) sammen med Ole Venås som er ættling av Lisbet i niende ledd og en annen slektning, Eva Lisbet Nypan.

New Articles

- Det blir noe eget

Støren-trener John Inge Rogstad blir alltid nervøs et par timer før kamp. I kveld venter erkerivalen Sokna på motsatt banehalvdel.

Kollisjon i Skaun

Materielle skader og smerter i brystet på passasjer

Vant som dagens største favoritt

Bjørn Garberg vant igjen med kaldblodsfavoritten sin.

Legger plan for å ta igjen det tapte

Gauldal videregående-rektor Halvard Kjelås sier han er svært glad på elevenes vegne etter at lærerstreiken ble avblåst i dag.

Mange tok turen til åpen gård

Strålende solskinn bidro til godt oppmøte på Finnskjegga i Budal søndag ettermiddag.

Mat, Bør og Dixie

Fredagens kulturdag i Midtre Gauldal ble avsluttet med en god kveld i Storstuu Winsnes.

Elg påkjørt ved Singås

Ingen materielle skader, melder politiet.

Fire felt også her?

E6-strekninga mellom Gyllan og Støren ble bygd så sent som 1991, men allerede nå kan den stå overfor en ny og omfattende utvidelse.

Trønderbladet for 10 år siden:

En rømling tilbake på skolen

Silje passet på at Martin ikke skulle stikke av igjen.

Idol-eventyret over for Thomas (24)

Buvikingen vant kampen om den siste plassen blant de 40 beste, men gikk til slutt ikke videre fra fredagskveldens semifinale.

Klart for putefest med Tora

Strikkefestivalen går av stabelen for andre gang lørdag, og inntar kulturhuset på Støren med putetema.

Ukjente skiløpere

Er det noen som kjenner disse skiløperne? Bildet er fra 1999.

Se opp når du går på fortauet her

- En blir meget lei og oppgitt.

Sokna-treneren levde farlig en stund

Sokna-trener lovte laget sitt å gå hjem til Hovin om det ble tremålsseier mot Støren i kveld.

Hedrer sabotører med marsj

Går fra Løkken til Hølonda.