Tips oss

Tips oss 24 timer i døgnet på 934 50 100

  • Ring 934 50 100 (telefonen er betjent hele døgnet)
  • Send e-post til tronderbladet@tronderbladet.no
  • Send SMS eller MMS med bilder til 2399, kodeord TB TIPS

Lisbet Nypan æres i heimbygda

På sjølve 17. mai ble Steinar Garbergs skulptur av Lisbet Nypan avduket ved Nypvang skole. Det var ættling i niende ledd, Ole Venås som sto for avdukingen.
Lisbet Nypan var ei av de siste kvinnene som ble avrettet som heks i Norge. Hennes mann Ole gikk samme vegen, men slapp ”billigere”, han ble halshugget, mens Lisbet ble brent levende i 1670. Før det kom så langt, hadde Lisbet og Ole gjennomlevd en lang og tøff rettssak der det heter at Lisbet ble forferdelig torturert.

Kona som modell

Skulpturen av Lisbet Nypan er Steinar Garbergs første i helfigur. Som ”barnefødt” leinstranding, sjøl om han nå er bosatt i Børsa, var det stort for han å skulle framstille Lisbet. – Det ble inga heks, men en knelende kvinne i bønn, og kanskje har jeg gjort henne for ung og vakker, sa kunstneren da Trønderbladet for en tid tilbake bivånet hans siste hånd på gipsmodellen før hun gikk til bronsestøping. Han har for øvrig brukt sin egen kone som modell. Lisbet Nypan har fått sin egen plass ved Nypvang skole, der hun nå kneler for framtida, og skal lære den oppvoksende slekt på Leinstrand hvor farlig baksnakkelse og sladder, kort sagt mobbing kan være, sjøl om ingen lenger blir brent av den grunn.

Mobbeoffer

Ole Venås trakk nemlig i sin tale før avdukingen, klare paralleller fra den ondsinnede baksnakkelsen som felte Lisbet og hennes mann til dagens sladder og mobbing, det være seg på skolen eller i arbeidslivet. Han sa også at 17. mai 2005 ble en ekstra stor dag i og med at avdukingen av skulpturen av Lisbet innebærer en tilgivelse fra dagens slekter på Leinstrand overfor bygdefolket som på slutten av 1600- tallet nørte opp under overtroen og med god hjelp av øvrigheta, det vil si prest, lensmann og fut ”beviste” at det var trollskap Lisbet hadde drevet med. Venås kom også med en kort biografi om Lisbet, som vokste opp på Hølonda sammen med søsteren Sønnøv. Der lærte de å signe og helbrede, og begge møtte sin skjebne av den grunn. Lisbet som brent heks, Sønnøv skutt av en skauning. Før avdukinga sang Leinstrand Songlag en spesiallaget sang med tekst av Sverre Lauglo og tone av Petra Bjørkhaug. Det er den sjølbestaltede kulturkomiteen for Leinstrand som har drevet fram ideen om en skulptur av Lisbet Nypan etter initiativ fra Anders Klæt. Finansieringen ble sikret med midler fra Kåre Romulslis kunstlegat. Forman i kulturkomiteen, Ola Borten Mo, overrakte kunstneren blomster i forbindelse med avdukinga.
Mer å lese på Trønderbladet:
comments powered by Disqus
Tjukke slekta: Kunstneren Steinar Garberg (til høyre) sammen med Ole Venås som er ættling av Lisbet i niende ledd og en annen slektning, Eva Lisbet Nypan.

Tjukke slekta: Kunstneren Steinar Garberg (til høyre) sammen med Ole Venås som er ættling av Lisbet i niende ledd og en annen slektning, Eva Lisbet Nypan.

Leses nå:
New Articles

Hvem blir ordfører i Midtre Gauldal?

Velgerne bestemmer om det blir den «gamle» eller «nye» alliansen som skal styre, skriver Randi Rognes (V) i sitt debattinnlegg.

Miljøgata kan snart bli delvis stengt

Nå nærmer det seg at den måned lang reparasjonen av miljøgata i Melhus sentrum kan starte.

Regnvann inn i kjellere

Melhus kommune har fått 10 telefoner i dag fra fortvilte huseiere.

Nå skal bassenget fra 1974 pusses opp

Men Størenbassenget åpner ikke før etter jul.

Birken-gjengen er på vei til sykkelløpet

Beboere og ansatte ved Idrettsveien bofellesskap og ordføreren skal snart sykle i vei, og den fysiske satsinga vekker oppsikt.

Kan bli trangt for ny E6 mellom Støren og Hovin

Statens vegvesen har startet regulering av E6-strekninga, og regner med utfordrende veibygging.

Ligger an til dårlig rypejakt

Det ser dårlig ut for trønderne som gleder seg til rypejakta.

Valg 2015

Hard kamp for å sikre seg ordførerkjedet

Både Ap og Sp forsøker å lokke Miljøpartiet De Grønne til å samarbeide med dem.

– Fare for vannplaning

Voldsomt regnskyll gir mye vann i veibanen på E6, og politiet maner til forsiktighet.

valg2015

– Vi har en ordfører med en slags Frp-fobi

Frps Tor Flagestad mener ordføreren i Midtre Gauldal stenger dem ute.

Sju bøter i fartskontroll

Én tatt for å kjøre i 71 kilometer i timen i 50-sonen.