Helt siden det ukontrollerte dieselutslippet fra Norsk Kylling ble kjent på fredag har lenser og andre hjelpemidler vært brukt for å samle opp så mye som mulig av dieselsølet. Gauldal brann og redning har bistått med å sette ut lenser, og slikt utstyr vil stå ute i flere dager framover.

Brannsjef Arild Karlsen opplyser til Trønderbladet at lensene må skiftes ut, og dette arbeidet ble gjort lørdag.

– Lensene er til engangsbruk. Dette er pølser som inneholder et bomullslignende materiale. Dette trekker til seg diesel, men ikke vatn, forklarer han.

Tre slike lenser ble båret opp fra Gaula i dag. De veide mellom 50 og 100 kilo hver.

– Det er forurenser sitt ansvar å ta hand om dette, så lensene kjører vi til Norsk Kylling nå. De må leveres på et mottak for spesialavfall, sa Karlsen i 14-tida lørdag.

I tillegg til lenser er det lagt ut trekkpapir-lignende plater, som etter kort tid har blitt grønne av diesel. Det har også vært sugebil på stedet. Et slikt arbeid skulle utføres igjen lørdag ettermiddag, etter at jernbanesporet ble stengt, for å kunne krysse over med slanger mellom gamle E6 nord for Norsk Kylling og Gaula.

– Vet du hvor mye dere har tatt hånd om?

– Nei, det er vanskelig å si. Vi har ikke regnet på det, sier Arild Karlsen, som har beregnet det totale utslippet til 550 liter.

Noe nytt dieselsøl har ifølge Karlsen kommet med bekken i dag. Dette er opphopninger i systemet, og ikke et nytt utslipp fra fabrikken.

Torstein Rognes til Trønderbladet: - Det må ryddes opp!

Brannsjef Arild Karlsen ved stedet der bekken renner ut i Gaula. Lensene sees i bakgrunnen. Foto: John Lerli
Tre storsekker med lenser ble kjørt til Norsk Kylling, som tar det videre ansvaret for avfallet. Foto: John Lerli