Låvesvalene varsler dårlig vær, og snart forlater de oss.

Vi har tre vanlige svalearter her i Norge: låvesvale, taksvale og sandsvale. «Alle» kjenner vel til svalene, og da er det ofte først og fremst låvesvale man tenker på. Vi ser dem ofte flaksende over oss og rundt oss, ofte i nærhet til gårder, hvor de sågar kan bygge reiret inne i en låve.

Flotte fjær

Låvesvalen kan med sine lange stjertspyd bli rundt 20 cm lang, hvorav stjertspydene utgjør omtrent en fjerdedel. Den er den vanligste svalen her, og er velkjent for folk flest, med sine lange, spisse vinger, og dypt kløftet stjert med smale, lange stjertspyd. Den er blåsvart på hele oversiden (ser man den i solskinn kommer det fram en vakker blåfarge), hvit på undersiden, har blodrød strupe og panne (som kan være vanskelig å se i flukt) og blåsvart brystbånd. Den er særdeles flott å se, når den i flukt spiler ut stjerten ved nedbremsing og tverrvending. Da framkommer små hvite vinduer ytterst på stjerten (se bilde).

Låvesvalen jakter insekter, og kan da gjerne sees flyvende lavt over bakken, ofte rundt beina på beitende husdyr, eller lavt over vannflater. Svalene flyr som regel lavt når det er lavtrykk og dårlig vær, og ofte litt høyere ved høytrykk og godvær. Dette har nok med insektstilgangen å gjøre, men brukes også ofte som et værtegn. Det er som regel et dårlig tegn for været når svalene flyr lavere. Fuglen kommer sjelden på bakken, da som regel for å hente redemateriale, men kan observeres sittende på strenger, strå, busker eller trær. Overnatter utenom hekketiden i store flokker i takrørskog.

Sørover

Låvesvalen er en av våre lengst trekkende fugler. De forlater oss i slutten av august eller starten av september, og tenk, de skal helt til Sør-Afrika. Det er altså litt av en tur som venter disse små, vevre skapningene! Vi får ønske dem god tur, og velkommen tilbake neste år!

Å fotografere fugler i flukt er ikke alltid like enkelt, men jeg var heldig og fikk noen blinkskudd av låvesvalen i sommer.

STOPP I LUFTA: Her stanser den litt opp og vi ser de hvite vinduene ytterst på stjerten. Den lille svarte prikken litt ned for nebbet, er nok et lite insekt som glapp. Foto: Eirik Spets