Jeg er kanskje ikke riktig skodd for å uttale meg så presist om dette, selv om jeg fortsatt føler meg ganske ung. Likevel kan jeg med trygghet hevde, at det å være ung i dag, er noe helt annet enn da jeg og mine jevnaldrende vokste opp.

Vi hadde jo også våre utfordringer da vi var unge. Alt var ikke enkelt da heller. Press, misunnelse og ubehag har vi alle kjent på, og sånn har det nok vært så lenge det har vært menneskelige relasjoner i verden.

Folkehelseinstituttet går ut fra at om lag 70.000 barn og unge i Norge har psykiske lidelser som krever behandling. Mest vanlig er angst, depresjon og atferdsforstyrrelser. Ifølge helsesøster Bente Vikran Ingebretsen i Melhus er mange ungdommer så opptatt av å være vellykket, at det går på helsa løs.

Er det viktigere å være vellykket i dag enn det var før? Er det vanskeligere å vokse opp nå? Har verden blitt mer «komplisert»? Er det mer vrient å navigere riktig i dag enn det var for tretti år siden? Psykologer og eksperter på området hevder at det er det. Unge i dag har mange flere muligheter. Det høres i utgangspunktet positivt ut, men det fører selvsagt til at faren for «å gå seg bort» også blir større.

Det finnes nok ikke noen enkel løsning på hvordan man skal navigere gjennom det store «verdenshavet». Jeg tror det er særdeles viktig å snakke åpent med unge mennesker om alle sider ved livet, og det er viktig at de yngste får et sunt forhold til å ha psykiske lidelser. Mange av oss har erfaringer selv fra et komplisert liv. Selv om det kan være vanskelig å snakke om, og mange opplever det som tabu, er det vårt ansvar som voksne å gi barna innsikt i de problematiske sidene av livet. Og det er særdeles viktig at vi er våkne på være egne barn, og tar tak før det er for sent.